اما هنوز بسیاری از مردم نسبت به مصرف این فرآورده پروتئینی تردید و نگرانی دارند. برخی متخصصان میگویند، میزان کادمیوم، سرب و کروم در «سنگدان » و «دل» مرغ بالاتر ازحد مجاز و استانداردهای غذایی بوده و به هیچ عنوان نباید آن را جایگزین گوشت سفید کرد و استفاده غذایی از احشای طیور برای بیماران قلبی ـ عروقی، چربی خون بالا و نقرس محدودیت زیادی دارد.
دکتر امین بیرق ساز، عضو هیأت علمی دانشکده دامپزشکی، فعال سمنهای سلامت و کارشناس مواد غذایی به خبرنگار ما میگوید: متأسفانه نظارت و کنترل بر مواد دامی و غذایی بازار پروتئین کشور، به دلیل سرعت بالا در تولید و عرضه این محصولات و ازدحام مردم برای خرید این فرآوردهها ناکافی بوده وکوتاهی صورت میگیرد.
وی میافزاید: اگرچه باید تهیه سالم و بهداشتی محصول بر اساس استانداردهای سلامت در دستور کار مرغداریها باشد، اما به دلیل کمبود اعتبار و نبود نیروی بازرس و کارشناس کنترل مواد غذایی، محصول برخی کشتارگاههای تولید مرغ، متهم به سرب بیش از حد مجاز اعلام شدهاند.
نظارت کافی وجود ندارد
این عضو سمن سلامت تغذیه میگوید: در حال حاضر کار نظارت بر عهده مسؤولان دامپزشکی و خود مراقبان بهداشتی کشتارگاهها و مرغداریهاست. اما متأسفانه در برخی از این مراکز، به دلیل نبود نیروی کافی، این نظارتها صورت نمیگیرد و نمونه گیریها به جای هفتهای یک بار به صورت تصادفی و ماهانه انجام میشود که باید در این زمینه دولت پیگیری بیشتری انجام دهد.
بیرق ساز، همچنین با اشاره به رایزنیهایی که تا کنون با انجمنهای تولید پروتئین برای رفع مشکل انجام شده، میگوید: با همکاری تولید کنندگان و مراکز بسته بندی گوشت مرغ طی یک سال و نیم گذشته، پایش همه جانبه صورت گرفته و مشخص شد مواد پروتئینی که از ۱۰ استان وارد شهر تهران میشد، بویژه گوشت مرغ، ۴۷ درصد سرب دارند که بالاتر از حد مجاز است. البته هر فصل نیز گزارشهایی توسط کارشناسان ارایه شده و متأسفانه آلودگی مواد پروتئینی به سموم تأیید شده و سرب گوشت مرغ بیش از حد مجاز است.
صورت مسأله را پاک نکنید
دکتر کاظم عزیزمهدوی، کارشناس آزمایشگاه و عضو سازمان دامپزشکی درباره وجود سرب در گوشت مرغ میگوید: متأسفانه درباره نگرانی از مرغهای هورمونی کار خاصی انجام نشد و مشکل به قوت خود باقی است و حالا نوبت به مرغهای سربی رسیده است، اما هنوز مسؤولان سلامت غذایی کشور موضع خاصی در این باره نگرفتهاند.
وی میافزاید: برخی از گزارشهای آزمایشگاههای مرجع غذایی، نشان دهنده بالا رفتن ماده سنگین سرب در مرغهای تولیدی کشور است. البته این مشکل در بیشتر کشورها وجود دارد، اما به صورت شفاف باید به مردم اعلام شود تا خودشان درباره انتخاب محصول و مواد غذایی خود تصمیم بگیرند.
سرب هست، اما زیاد نیست!
دروغ بودن سرب در گوشت مرغ، موضوعی است که بیشتر مسؤولان تلاش بر اعلام آن دارند. در این زمینه رسیدن سرب در گوشت مرغ به ۴۷ درصد بیشتر از استاندارد را یک افسانه تلقی میکنند و معتقدند، رد پای سرب در گوشت مرغ وجود دارد، اما بالاتر از حد مجاز نیست.
سیدحسین هاشمی، استاندار تهران نیز درباره آلودگی مرغ گفته است: در این رابطه برخی از اظهار نظرها صورت گرفته، اما تا کنون هیچ گزارشی در خصوص بالا بودن سرب موجود در مرغ و آلودگی آن از طرف وزارت بهداشت به استانداری داده نشده است. همچنین معاون امور تولیدات دامی وزیر جهاد کشاورزی گفته است: حدود دو سال پیش آزمایش و پایشی برای بررسی کیفیت محصولات کشاورزی از جمله گوشت مرغ انجام و بالا بودن میزان سرب اعلام شد، اما در آزمایشهای تکمیلی پس از آن، این موضوع رد شد و اعتبارسنجی آن آزمایش نیز بعدها زیر سؤال رفت و اکنون چنین بحثی اصلاً مطرح نیست.
دکتر رکنی تأکید میکند: در تولید طیور به هیچ عنوان از هورمون استفاده نمیشود و این اصطلاح اشتباهی است که مطرح و تنها باعث تشویش اذهان عمومی شده است. سرب بیش از حد مجاز نداریم. البته نژادهای اصلاح شدهای در کشورمان در حال تولید است و سرعت این گونهها طوری است که هیچ نیازی به استفاده از هورمون ندارند و درحال حاضر گوشت مرغ کشورمان در بازارهای بین المللی حضور دارد.
آزمایش مرتب محصولات ۳۵۰ کشتارگاه کشور
این مسؤول آگاه در فرآوردههای دامپزشکی کشور یادآور میشود: برای اینکه بتوانیم محمولههای طیور را صادر کنیم، باید کشتارگاهها به سیستم خودکار مجهز شوند که تاکنون هفت کشتارگاه این کد را با ظرفیت ۱۲۰ هزار تن دریافت کرده اند و ۶۶ کشتارگاه صنعتی و ۲۸۸ کشتارگاه سنتی دام موجود در کشور ملزم به رفع نواقص شده و محصولاتشان بصورت مرتب مورد آزمایش قرار میگیرند.
به گفته وی، پس از سفر اخیر هیأت روسی (که از استانداردهای مطابق با اتحادیه اروپا پیروی میکند) به ایران، مقامهای این کشور اعلام کردند که محصولات کشاورزی ایران دارای استانداردهای مناسبی است. میزان معینی از سرب در گوشت مرغ یک واقعیت است که مسأله جدیدی نیست.
در این میان نکته مهم این است که تکذیبیههای آلودگی مرغ به «سرب» از سوی صنف مرغداران و مسؤولان وابسته به جهاد کشاورزی اعلام شده، اما وزارت بهداشت و مشخصاً سازمان غذا و دارو باید با اعلام نظر نهایی، خیال مردم را راحت و تکلیف آنها را روشن کنند، همان طور که در ماجرای «پالم» چنین کردند. مرغداران عزیز هم باید به مردم حق بدهند و البته برای سلامت آنها اهمیت جدی قایل باشند.